Magyartank

.
TÁRSOLDALAK
ELÉRHETŐSÉG

VENDÉGKÖNYV.

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
HÍREK
HÍREK : Vitéz Szepesvári Béla: A Hazáért Mindhalálig

Vitéz Szepesvári Béla: A Hazáért Mindhalálig

Compibácsi  2014.03.10. 17:14

Vitéz Szepesvári Béla: A Hazáért Mindhalálig (háborús napló): Könyvajánló sorozatunk második részében Compibácsi ismét egy igazán érdekes és tartalmas alkotást ajánl figyelmünkbe. Azt hiszem minden érdeklődő számára kielégítő tálalásban és megfelelő érdekfeszítő ajánlásban lehet részünk. "A könyv megjelenését Én személy szerint nagyon vártam, mert ez egy hiánypótló mű. Nemcsak a háború egy szakaszába enged betekintést, de a könyvön keresztül egy tiszt lelkivilágába is belepillanthatunk.   ........  a 112 oldalt nagyon ajánlom mindenkinek (a többivel együtt) mert, egy olyan világba enged beengedni, amiről az emberek többségének, csak kevés információja van."A könyv megjelenését Én személy szerint nagyon vártam, mert ez egy hiánypótló mű. Nemcsak a háború egy szakaszába enged betekintést, de a könyvön keresztül egy tiszt lelkivilágába is belepillanthatunk. A könyv az első 112 oldalán az író tisztté válásának rögös, de egyben nagyon szép útját követhetjük végig. De ezt a 112 oldalt nagyon ajánlom mindenkinek (a többivel együtt) mert, egy olyan világba enged beengedni, amiről az emberek többségének, csak kevés információja van.

Már a születésétől kezdve figyelemmel kísérhetjük, a gyermekkorát annak minden fontos mozzanatával együtt. A könyv értéklét csak emeli a benne található fényképek, mert így az embernek „van hová tennie” az olvasottakat. A Kőszegen töltött évekről közel 60 oldalon át olvashatunk. Hozzáteszem, ha még 60 oldal lenne róla, azt sem bánnám. Bámulatba ejtő az a részletesség és pontosság, ahogy leírja a minden napokat, és amik ezzel kapcsolatosak. A kőszegi iskola alaprajza és légi felvétel róla rendkívül hasznos. Az ott kapott egyenruhákat is nyilván tartja, mindegyikről leírja, amit tudni kell róla. Az épületek különböző helyiségéről sok képet közöl, így látható hogy milyen körülmények voltak akkor. A helyiségeket részletesen bemutatja, amit tudni lehet, azt elmondja róla. Külön kiemeli a parkot és nem mulasztja el azt is részletekbe menően bemutatni. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy elénk tárja azokat a körülményeket, ami a fiatalokat abban az időben felelősség teljes emberekké formálja. Ilyen az iskolán belüli tanítás, szépen összegezve egy heti órarendben. A kulturális fejlődést sem hagyja figyelmen kívül, például olvashatunk arról, hogyan volt egy szimfonikus zenekarban I. hegedűs. Felsorolja, hogy miket adtak elő és a zenekar teljes névsorát hangszerekre lebontva. De megemlíti, hogy még milyen egyéb lehetőségek voltak a szabadidő eltöltésére vagy milyen szakkörökben lehetett hasznos tudást elsajátítani.

Hosszabb leírást találunk ezután egy (szerintem is) felejthetetlen olaszországi útról, ami 14 napig tartott. Pontos indulási procedúrától kezdve a legapróbb részletig bezárólag mindenről ír, amit látott és tapasztalt. Udine, Velence, Nápoly, Capri-sziget, Róma, Vatikán csak hogy főbb városokat említsem. A pápai (XI. Pius pápa) beszéd és a Duce köszöntőjének a meghallgatása, ami nekik szólt páratlan élmény lehetett. Egy átlagos napnak az ismertetése sok mindenre magyarázatot ad. Az érettségi tabló és az ehhez csatolt egyéb fényképeket percekig lehet tanulmányozni. A kőszegi tanulmányait egy verssel és a tanári kar bemutatásával zárja.

A „Ludovikás”évek ismertetését ugyanolyan precizitással tárja elénk, mint a kőszegi 8 évet. A fényképek itt is elárulnak mindent, ami az adott témához tartozik. Az első évet viszontagságokkal teli időszaknak írja le a sorokat elolvasva ezen nem is csodálkoztam. A második és harmadik év ismertetésénél leírja az akadémia történetét, és hogy mivel töltötték és hogyan az ott töltött időszakot. Bemutatja, hogy az akadémia területén még milyen épületek vannak és azoknak milyen funkciót szántak. Hosszasan elénk tárja a tantárgyakat és mind azt, amit tudni kell azokról. Továbbá a sportéletről olvashatunk és a sportsérülésekről is tesz említést. A Clair kódex, az udvarlaki őrség részben sok újdonságot lehet olvasni.

A következő részben a beosztása szerint már Huszt városában találjuk. Leírja az erdélyi bevonulás közben tapasztaltakat, és mind azt, ami Csíkszeredán és Gyimesfelsőlokon történt vele. A Kolozsváron átélt bombázást nagyon élethűen adja elő, szinte már úgy éreztem mintha Én is ott lettem volna. Ebben a 20 oldalban szintén sok fényképet oszt meg velünk az író. Külön érdekesség, hogy említést tesz Sebő Ödönről akivel Gyimesfelsőlokon ismerkedett meg, mint alá beosztott tiszttel. Sebő Ödön a könyvében (A halálra ítélt zászlóalj) szintén tesz utalást Szepesvári Bélával kapcsolatban. A napló a 138. oldaltól kezdődik, és több részre van osztva. Az első pár oldal mindig az általános hadihelyzet leírásával kezdődik. Utána jön a naplóban leírtak ismertetése és ahol kell, lábjegyzetben egészíti ki az olvasottakat tisztánlátás érdekében. Az első rész az erdélyi harcokkal foglalkozik. Sok helyen részletes vázlat vagy térkép segít az eligazodásban.

Az erdélyi harcokkal, picivel több, mint 30 oldalon keresztül olvashatunk. Egy naplóra nem feltétlen az olvasmányos stílus jellemző. De ez a mű kivételt képez. Már csak azért is, mert nem csak egy vagy két mondatban foglalja össze az adott nap történéseit, hanem ahol kell, kifejti bővebben, hogy mire gondol az író. Sokszor fűz megjegyzést is bizonyos eseményekhez, ami megint az olvasók hasznára válik, hogy jobban megértsék a szituációt. Az első rész Kolozsvártól indul és Bodroghalásziban ér véget. 
A második rész az Ipoly-garami harcokba vezet be minket olvasókat. Ez a rész 50 oldalon át kalauzol megmutatva az élet minden viszontagságát és bemutatva a Szent László hadosztály megalakulását és harcait a szerző szemével. Néhol eredeti térkép részletet láthatunk, ami csak tovább emeli a könyv színvonalát. A váratlan eseményekben gazdag és veszteség teljes harcokat olvasva senki se csodálkozzon, ha libabőrös lesz a háta egyszer-kétszer. Én csak csodálkozni tudok, hogy ezek az ízig-vérig katonák milyen haditetteket vittek véghez az adott körülmények között. A félelemről írt oldalak nagyon is helytállóak és egyben elgondolkodtatóak is azt hiszem. Szántó Lóránt verse elmesél mindent, hogy mi történt a Szent László hadosztállyal. A harmadik rész a dunántúli harcokkal foglalkozik. Ez egy 15 oldalas fejezet ahol Szepesvári Úr a saját gyűjtését tárja elénk a szokásos helyzetértékeléssel párosítva, térképpel kiegészítve. A napló e szakaszában a friss állomány kiképzését osztja meg velünk. Utána pedig irány újra a front.

A fronton töltött rész, ami március 19.-től április 3.-ig tartott az viszont nagyon részletes és sokat mondó. A folyamatos visszavonulás és a halogató harcok időszaka volt ez az Én meglátásom szerint. A Celldömölktől nem messze található Nagysimonyáról indultak és Murafüredre érkeztek. A negyedik rész az ausztriai harcokkal foglalkozik. Ez április 4.-től május 9.-ig tartott. Ez egy 13 oldalas szakasz ahol a háború egy újabb arcáról lehet olvasni. Ebben a rövid fejezetben a békésebb időszakról ír Szepesvári Úr. Hiába vannak a Mura partján a védőállásokban, de a viszonylagos nyugalom miatt sokkal több mindenre volt idő, mint amikor vissza kellett vonulni. Ezekről olvashatunk vázlatszerűen, de még így is sokatmondó az, ami le van írva. Csak a hónap második felében kezdődtek meg a mozgolódások az új védőállások ügyében a feltöltés és kiképzés végett.

Amikor tartalékba lettek helyezve a csendes napokról kapunk egy csokorra valót. Az utolsó az ötödik rész, a fogságba eséssel és a fogságban töltött időről számol be. Ez a rész 1945.május 10.-től mutatja be mind azt, ami Szepesvári Úrral történt. A fogságba esés történetét írja le elsőként, majd az Angol fogságról, és ahogy írja az unalmas táboréletről kapunk egy kis ízelítőt. Ez a 29 oldalas szakasz eredeti dokumentumokkal és fényképekkel jól ellátott szelete a könyvnek. Olvashatunk, hogy az Angolok hogyan bántak velük, a munkába állásról és a munkával eltöltött időről. A Szent László hadosztály balladája feleleveníti a harcokat és azokat a városokat ahol jártak. Végig kísérhetjük azon az úton, ahogy mezőgazdasági munkás lesz belőle Möchlingben. A mezőgazdasági munka minden ágát végigjárva tárja elénk annak minden szép és kevésbé szép oldalát. Ír a tájról és minden történést megoszt az olvasóval, ami említést érdemel. Fényképek itt vannak bőven, nem fukarkodik a személyes megjegyzésekben sem.

Érdemes megemlíteni a 286. oldalnál kezdődő részt, ami a „további sorsom” címet viseli. Sok mindent nem szeretnék erről írni, mert ez el kell olvasni. Fényképekkel és különböző oklevelekkel bővelkednek az oldalak. A könyvet a végszó, egy kis katonahumor és egyéb a könyvben előforduló kifejezések magyarázata zárja.

A könyvet csak ajánlani tudom mindenkinek,mert ez jóval több, mint egy könyv.


 

Zámbó Emil Zoltán (Compibácsi)

 

A könyvet nem könnyű beszerezni, de amennyiben szeretnéd a könyvet a polcodon látni, akkor elsősorban a felelős kiadónál érdeklődhetsz:

Sarkady István: 0620/955-1162

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     

  Üdvözlök mindenkit a WotHungary csapata nevében! Az oldalon megtaláltok minden információt a World of tanks-ról, oktató videókat, modokat, híreket! 


Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség